STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Zpráva z vánočního koncertu

PŘEDVÁNOČNÍ ČAS KLIDU, MÍRU A HLAVNĚ HUDBY

Vánoce pomalu klepou na dveře, je tedy čas všední dny naladit do oné proslulé, purpurou provoněné vánoční atmosféry. A co k Vánocům neodmyslitelně patří více než koledy? Na jejich zpracování pracoval školní sbor paní učitelky Hanslové již několik měsíců – rozhodně tedy bylo na co se těšit.
Středa 16. 12. 2022 na Střední pedagogické škole v Berouně sotva začala, když se od schodů rozezněly soprány a alty.  Ke koncertu totiž patřila i upoutávka během velké přestávky. Studenti i učitelé si tak mohli poslechnout hned několik písní, i tak však jen matný výběr z celého repertoáru, který byl pro posluchače připraven na večerní hodiny. Zazněla latinská koleda z dob 15. století, pár českých koled a mezi sboristkami oblíbená moderní píseň California Dreaming.
Ukázka jistě nadchla nejednoho učitele i studenta. Možná i proto byla účast na již oficiálním koncertě v podkroví školy tak hojná. Židle už ani nestačily a celý dav zájemců se jen taktak vešel do jinak velkého hudebního sálu ve třetím patře školy.
Ještě před pátou hodinou, tedy začátkem hudební části večera, byla možnost prohlédnout si povedená díla žáků zapsaných do kurzu keramiky. Ta byla vystavená po celou dobu koncertu i po něm.
Světla pohasla, naladily se poslední nástroje a koncert mohl začít. Celým vystoupením diváky provázel Tomáš Fara, žák 3.PB, který sám během večera zahrál v saxofonovém duu nebo při instrumentálním doprovodu koled. Pro zpestření se krom sborových zpracování objevila i vystoupení sólistů. Diváci si mohli poslechnout sóla na klavír, kytary, ale i sólově podané moderní vánoční písně.
Na závěr v doprovodu všech přítomných nástrojů dozněly poslední klasické koledy. Ke sboru se díky popularitě písní často přidal i nejeden divák z obecenstva.
Tímto se všichni vystupující s diváky rozloučili. I díky sklizenému potlesku a nadšeným reakcím se jistě nejedná o koncert poslední.

Andrea Mautnerová 3.PA