STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

16. listopadu 2022 – Muzeum hraček v Praze v nás vyvolalo nostalgické vzpomínky na dětství

Dne 16.11.2022 naše třída 4.PB navštívila v areálu Pražského hradu Muzeum hraček, druhou největší soukromou expozici hraček na světě. Ve vitrínách jsme viděli hračky jak z dávných dob, tak i ze současnosti. Zajímavé bylo sledovat vývoj panenek a jejich pokojíčků, vývoj dřevěných a plechových hraček. Za povšimnutí stojí plyšoví medvídci z USA , české lidové hračky, roboti, dopravní prostředky různých typů a velikostí. Jak jsme zjistili, hračky byly vyrobeny z různých materiálů: guma, plech, dřevo, porcelán, papír, plast atd.

Spolužačky se shodly na tom, že se jim nejvíce líbily panenky Barbie a spolužáku Vojtovi pak legendární postavy ze Star Wars. Rovněž nás zaujaly popisky u jednotlivých hraček, kde jsme se mohli dočíst o jejich původu, roku výroby, ale také pro koho byly hračky určeny.

Ve většině z nás vyvolala expozice vzpomínky na dětství. Ocenili jsme pestrou škálu různých druhů hraček. Mě osobně zaujala nejstarší panenka Barbie neboli Lilli, která byla vyrobena roku 1959 americkou firmou Mattel. Tato firma pak Lilli překřtila na Barbie, podle dcery majitelky této firmy.

Exkurze byla dobře zorganizovaná včetně předem připravených otázek, na které jsme průběžně odpovídali. Muzeum hraček  v nás zanechalo silný dojem  a jeho návštěvu bych doporučila nejen rodičům s dětmi ale  i dospívajícím. I nákup suvenýrů stojí za to. Naše díky patří profesorkám E. Zapletalové a M. Čermákové za zprostředkování exkurze.

Za 4. PB Nikola Ř.