STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Sprejování specializace výtvarné výchovy 4. LA

Ve spolupráci s městem Beroun jsem se rozhodl společně s Václavem Matouškem smysluplně vyzdobit podchod pod železniční tratí z Berouna do Rakovníka poblíž vlakové zastávky „Beroun-Závodí“. K ruce jsem si vzal  4.ročník pedagogického lycea, studentky výtvarné specializace. A jak vše dopadlo? Studentka Jitka Průšová vypráví:

Tři páteční výukové hodiny specializace výtvarné výchovy jsme s panem profesorem T. Petříčkem, věnovali výzdobě podchodu pod železniční tratí v městské části Beroun – Závodí.

Začalo to tím, že nám pan profesor řekl, ať si v hlavě vymyslíme různé návrhy. Tuto práci jsme měli zadanou již delší čas. Všichni jsme si tak vytvořili barevný pracovní náčrtek.

První pátek jsme se seznamovali s prací se spreji, přece jen to pro nás byla práce nová a neznámá. Nejdřív nám pan profesor vysvětlil, jak se vlastně s takovým sprejem zachází, jak dlouhé tahy máme dělat a další tipy na sprejování. Za první den jsme stihli náčrt. Pracovat jsme mohli jednotlivě nebo se rozdělit na skupiny a obrazce tvořit společně. První tři hodiny utekly rychle, ale ještě nám práce zbyla na další týdny.

Druhý pátek jsme už věděli jak na to a tak nám šla práce lépe od ruky. Někteří stihli obrazec už dodělat. Ke konci už jen bílou barvou doladili poslední detaily po předchozích „umělcích“. Myslím si, že vznikla krásná díla na jedné zdi podchodu. Například drak, srdce, motýl, medúza, rostlina nebo slunečnice.

Poslední pátek byl doslova plný drobných detailů. Dodělávaly se poslední úpravy, jako například přetření bílou barvou nedokonalostí, které vznikly stékáním spreje a podobně.

Osobně si myslím, že jsme si sprejování, jako skupina specializace užila. Vyzkoušeli jsme si něco nového a neobvyklého.

Celý projekt byl financován městem Berounem. Měli jsme písemné povolení z berounské radnice a od Správy železnic. Akce byla nahlášena jako oficiálně povolený projekt na Městskou policii.

Jitka Průšová