STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

20. 6. 2022 – Plenér 3LA, výtvarná specializace – Rožmitál pod Třemšínem

Na cestu jsme vyrazili v úterý z Berouna v brzkých ranních hodinách. První zastávkou byla Příbram a s ní návštěva galerie Františka Drtikola. Poté jsme dorazili do Rožmitálu pod Třemšínem, kde jsme se ubytovali a došli na oběd to restaurace New Romance. Okolí této restaurace, Podzámeckého rybníku, nádherné přírody a možnost k sezení nás sem přivedli i následující dny a to společně s paletami a štětci. Odpoledne jsme si prošli blízké náměstí a pečlivě si vybrali místa pro kresbu věží, průchodů či malebných domků. Večer jsme si společně vyhodnotily naše kresby a malby.

Středeční program začal vydatnou snídaní a pokračoval k již zmíněné restauraci, kde jsme se snažili zachytit nádherně se třpytící hladinu rybníku, okolní přírodu a její odraz ve vodě. Odpoledne jsme vyrazili do Podbrdského muzea, kde jsme pomocí kresby zachycovali detail. V odpoledních hodinách jsme navštívili místní kostel sv. Jana Nepomuckého v době mše. Pro mnoho z nás to byla první příležitost být součástí takové události, a proto se to pro nás také stalo důležitou zkušeností.

Čtvrteční dopoledne jsme opět strávili poblíž podzámeckého rybníku. Jeho okolí jsme ztvárnily pomocí malby. Odpolední program nám poněkud znepříjemnil déšť, a proto jsme byli nuceni pro tvorbu v prostorech penzionu. Dostali jsme možnost kresby či malby čehokoliv, co nás baví. Poté, co déšť ustal jsme se šli společně projít podél Aleje Johanky z Rožmitálu. Páteční program byl jasný, dostat se domů. 

Kurz byl pro nás všechny velkým zážitkem a především zkušeností. Poznali jsme, jaké to je tvořit v běhu města ale i v poklidu místní přírody.  

 

Michaela Balíková 3.LA