STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Vive le français!

Konečně jsme se dočkali!

Po dlouhé nucené pauze jsme se studenty francouzštiny z 1.La a 3.La poprvé za dobu jejich studia navštívili dne 23. června 2022 Francouzský institut v Praze. Sídlo kulturního a jazykového oddělení Francouzské ambasády již více než sto let nabízí české veřejnosti jazykové kurzy všech úrovní a také rozmanitou  frankofonní kulturu z celého světa.

Nově zrekonstruovanými prostory  ve Štěpánské ulici nás provedla  paní Monika Lavallée. Seznámila studenty s významnou rolí francouzského institutu v historii vzniku samostatného Československa a pozdější historii naší země.

Navštívili jsme znovuotevřenou mediatéku, která nabízí nepřeberné množství frankofonní literatury, časopisů, oblíbených komiksů a nově i světově známých počítačových her francouzské provenience.

A protože „láska k francouzštině“ rozhodně prochází žaludkem, nemohli jsme si nechat ujít kávu a občerstvení v místním „Café 35“.

Po osvěžení na nás již čekala plánovaná projekce francouzského filmu „Un vrai bonhomme“, který studenty , podle jejich slov, mile překvapil nejen svou tématikou světa dnešních teenagerů, ale i dobrým filmovým zpracováním. Měli jsme navíc to štěstí, že jsme byli v celém krásném kinosále jedinými diváky.

Pro všechny byla návštěva Institutu v Praze  odměnou za celoroční snažení a doufáme, že v příštím roce se nám podaří uskutečnit další projekty motivující ke studiu tohoto krásného jazyka na naší škole.