STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

24. února 2022 – Návštěva Neviditelné výstavy v Praze

Dne 24.2. 2022 jsem se vydaly na třídní výlet na Neviditelnou výstavu v Praze za doprovodu učitelky pedagogiky Elišky Zapletalové.

Hned u vchodu se nás ujala jedna z průvodkyň a seznámila nás s Braillovým písmem. Mohly jsme si samy osahat knihy napsané tímto „slepeckým“ písmem nebo si dokonce vyzkoušet samotné psaní na Pichtově psacím stroji. Nechyběla ani ukázka pomůcek pro nevidomé jako jsou mluvící váha, indikátor hladiny vody nebo oddělovač žloudků. Měly jsem šanci si všechny pomůcky osahat a vyzkoušet, stejně jako stolní hry pro nevidomé. Ani, i to je k dispozici! Nejvíce nás zaujala hra Člověče nezlob se, figurky nebyly odlišné pouze barvou, ale i svým tvarem stejně jako celá herní plocha.

Jako poslední aktivita nás čekala takzvaná neviditelná část výstavy. V naprosté tmě jsem se procházely různými místnostmi jako jsou kuchyň, obývací pokoj, koupelna nebo třeba ulicemi města, lesem či muzeem umění. Prohlídka končila v baru, kde jsme mohly zapojit i naše chuťové smysly. Celou prohlídkou nás provázela nevidomá slečna Tereza, byla k nám velice otevřená, milá a svým důvtipem nastolila příjemnou atmosféru,

Troufám si říci, že nám výstava „otevřela“ oči a na moment jsme se dokázaly vcítit do role nevidomého. Všechny si z výstavy odnesly silný zážitek.

Za studentky třídy 4. PA Dita