STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Exkurze třídy 2. LA do Národního muzea v Praze

Dne 24.11. třída 2.LA vyrazila na exkurzi do Národního muzea v Praze. Vyrazili jsme tam hlavně kvůli unikátní kostře plejtváka myšoka v expozici Zázraky evoluce, kde kromě toho byla k vidění spousta krásných a někdy i děsivých živočichů: Žralok bílý, největší model krakatice obrovské a mnoho dalšího.

Spoustu z nás ohromil sál s minerály, kde byly úchvatné tvary, velikosti, barvy a zkrátka všechny minerály, na které si jenom vzpomenete.

Zaujal nás velmi sál Luminiscence. Zde jsme si prohlédli minerály, na které svítilo ultrafialové světlo a ty tak odrážely jiné barvy, než jaké můžeme vidět naším okem za normálních okolností.

Jako další byla krásně udělaná expozice Okna do pravěku, kde byli v životní velikosti mamuti, na které byl skvělý pohled. Za zastavení určitě stojí i Burianosaurus augustai (jediný dinosaurus, který byl nalezen na našem území). Je ožírán žraloky, protože takto se jeho dochovaná kostra nalezla. Byly zde vystaveny různé objevy zkamenělin z oblasti ČR.

Dějiny 20. století, to je název další expozice, kterou jsme navštívili. Tam byly shrnuty moderní dějiny ČR v tzv. časozdviži, což byl asi šesti minutový záznam dějin od první světové války až po naši dobu.

Výlet jsme si všichni moc užili a těšíme se na další. Moc děkujeme paní učitelce Leňové za doprovod.

 

Karolína Firýtová 2.LA