OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Družba se slovenskou obchodnou akadémií v Senici

Ve dnech 12. – 15. června 2024 přijelo ze slovenské družební školy 36 chlapců a dívek s 4 vyučujícími. Připravili jsme pro ně „nabitý“ program – prohlídku Karlštejna, Koněpruských jeskyň, sportovní zápasy ve volejbale, fotbale a softbale, setkání se studentským parlamentem OA. Naši tělocvikáři pro ně zajistili půjčení loděk, takže si vyzkoušeli, jaké je to sjíždět Berounku. Sice se asi 15x „udělali“, přesto si pochvalovali nezapomenutelné zážitky. Poslední večer bylo pro ně připraveno grilování.

Náš zájezd do družební školy v Senici proběhl ve dnech17. – 21. června 2024.  Zúčastnily se třídy 2.B, část 1.A a 2.A, celkem 51 chlapců a děvčat za doprovodu vyučujících H. Fechtnerové, E. Postolkové a A. Žáčkové. Kvůli drobné závadě na autobusu jsme do Senice dojeli se zpožděním, a tak až po ubytování a po večeři jsme vyrazili na vrcholek Bradlo, kde se nachází mohyla v nadmořské výšce 543 metrů na památku generála Milana Rastislava Štefánika. Díky zpoždění jsme zde však zažili nezapomenutelný  západ slunce.

Druhý den nám senický studentský parlament spolu s vyučujícími opět připravili bohatý program. Rozdělili jsme se do pěti skupin, které se účastnily vyučování a prohlédly si školu. Od 10 hodin poměřili síly chlapci v přátelském zápase ve fotbale a děvčata ve vybíjené. Výsledek se ukázal jako bezvýznamný, důležité bylo navázání přátelství. Po obědě jsme vyjeli na vodní nádrž Kunov, kde je přírodní písčitá a travnatá pláž. Mohli jsme se nejen osvěžit koupáním, ale Vlado (slovenský učitel tělocviku) nám zajistil půjčení paddleboardů, což většina z našich vyzkoušela.

Ve středu jsme se vydali na cestu do Budapešti. Tentokrát bylo více času, takže jsme se prošli kolem parlamentu, prohlédli si město i tržnici. Na následující den bylo předpovídání opět velké teplo, navíc se dostavila únava po Budapešti, proto jsme vypustili Bratislavu a vyjeli do termálního koupaliště Senec. Zde si všichni užili několik hodin koupání v teplé i chladné vodě, ale i různé vodní atrakce. Po návratu nás čekala večeře a po ní ještě setkání se Slováky na školních hřištích. Zde připravili slovenští třeťáci pro prváky a naše studentstvo různé seznamovací soutěže, ale i pohoštění na grilu. Kolem 22. hodiny jsme se odebrali do internátu, Slováci zůstali ve škole a spali ve stanech.

Pět dní bylo naplněných zážitky, na které budeme všichni dlouho vzpomínat.

Družba se slovenskou obchodnou akadémií v Senici