OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Naši lyceisté na filmu „N. Winton – Síla lidskosti“

Ve čtvrtek 21. března 2024 se naši žáci a žákyně tříd 2.L a 3.L zúčastnili projekce filmu „Nicholas Winton – Síla lidskosti“ v sále České pojišťovny. Tento film vznikl za zajímavých okolností:

V roce 1939, těsně před druhou světovou válkou se podařilo anglickému burzovnímu makléři Nicholasi G. Wintonovi a jeho spolupracovníkům odeslat z Prahy, z Wilsonova nádraží, šest vlaků, a zachránit tak 669 dětí.

Přestože Nicholas Winton svůj čin nepovažoval za nic výjimečného a nikdy o něm sám nemluvil, náhoda v roce 1988 způsobila, že se o transportech ohrožených dětí z Prahy do Londýna dozvěděla jeho žena Greta tím, že nalezla seznamy dětí a příslušné dokumenty na půdě v domě, kde Wintonovi bydleli. Předala vše historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s „jeho dětmi“ v pořadu televize BBC That’s Life (Takový je život). Pozornost veřejnosti se k němu však upřela až po dalších deseti letech, když jeho příběh znovu připomněl režisér Matej Mináč ve filmu Všichni moji blízcí (1999).

V roce 1997 našel režisér Matej Mináč v archivu Židovského muzea v Praze zlomky materiálu o záchraně českých židovských dětí, které byly odvezeny do Anglie a vychovány adoptivními rodiči. Tři roky hledal režisér Mináč se svými spolupracovníky jedinečné záběry a fotografie z té doby. Našli cenné záběry, např. pana N. Wintona v roce 1939 na nádraží v Londýně, denní život zachráněných dětí ve škole, předávání dětí adoptivním rodičům. Autoři dokumentárního příběhu našli i „Wintonovy děti“, které žijí v mnoha zemích světa – v Itálii, Švédsku, Austrálii, v USA, ve Francii. Nalezení vyprávěli své životní osudy, přičemž do té doby netušili, že za svou záchranu vděčí právě panu Nicholasu Wintonovi. Průvodcem filmu se stal jeden z nejvýznamnějších reportérů kanadské televizní stanice CBC Joe Schlessinger. I on patří k těm dětem, které v roce 1939 zachránil pan Winton.

V r. 2014 bylo Nicholasi Wintonovi prezidentem Milošem Zemanem uděleno nejvyšší vyznamenání České republiky Řád bílého lva. N. Winton zemřel v roce 2015 ve věku 106 let.

Režisér Matej Mináč ztvárnil Wintonův příběh ve filmu Všichni moji blízcí (1999), později v dokumentu Síla lidskosti – Nicholas Winton (2002). V lednu 2011 režisér Matej Mináč představil v Praze za Wintonovy přítomnosti svůj třetí film o něm Nickyho rodina. V roce 2023 o siru Wintonovi vyšel film Jeden život, z produkce BBC Film, který režíroval James Hawes a hlavní role v něm ztvárnil Anthony Hopkins/Johnny Flynn jako Nicholas Winton, Helena Bonham Carter jako Babette Winton a Jonathan Pryce jako Martin Blake. Film sleduje dvě období Wintonova života, jeho působení v Praze v roce 1938 a jeho důchod a odhalení činnosti v roce 1988.

Po zhlédnutí dokumentu následoval komentář dramaturga Zdeňka Tulise, který pak zasvěceně odpovídal na otázky mladých diváků. Ze sálu odcházeli všichni s mimořádnými pocity pohnutí a vděčnosti.

Náhledová fotografie převzata z https://archiv.hn.cz/c1-64253960-wintonovy-deti-jsou-v-cesku-anglii-i-usa