OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Studentské parlamenty v Poslanecké sněmovně PČR

Zástupci studentských parlamentů OA a SPgŠ využili pozvání místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR Jana Skopečka a 14. února 2024 se vypravili do parlamentu za doprovodu PaedDr. Hany Fechtnerové a Ing. Eriky Postolkové.

Exkurze začala projekcí krátkého filmu o činnosti Poslanecké sněmovny v informačním středisku, které je umístěno na Malostranském náměstí. Dále pokračovala v Parlamentáriu, které bylo otevřeno v září 2023. Je to nový edukační prostor v historických prostorách Šternberského paláce určený hlavně školním skupinám. S pomocí multimediálních prezentací se návštěvníci seznámí s historií, posláním a činností parlamentu. Součástí expozice je přesná kopie řečnického pultu z hlavního sněmovního sálu. Na modelu Malé Strany se pomocí osvětlení postupně zvýrazňují budovy tvořící sídlo Poslanecké sněmovny. Součástí modelu je i videomappingová projekce na přilehlé stěny, díky níž se divákům nabídnou neobvyklé pohledy na Malou Stranu. Proměnlivost struktury parlamentní reprezentace se pak demonstruje u modelu jednacího sálu, do kterého je promítáno politické složení sněmovny ve vybraných historických epochách od roku 1861 do současnosti.

Poté nám průvodce ukázal významné prostory, kde pracují naši poslanci. Prohlédli jsme si předsálí, galerii, vyfotili si hlavní zasedací sál, kam za námi přišel pan místopředseda Skopeček. Během hodinové besedy ochotně odpovídal na naše všetečné dotazy, týkající se fungování sněmovny, ale i jeho osobních postojů. Při odchodu jsme prošli kolem tiskového střediska, kde se právě připravoval brífing strany ANO.

Akce spojila příjemné s užitečným, podrobně jsme se seznámili s fungováním naší zákonodárné instituce, poznali jsme „živého“ politika, ale měli jsme též příležitost sdílet dojmy se spolužáky a spolužačkami z jiných oborů.

Studentské parlamenty v Poslanecké sněmovně PČR