OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Zážitkový den 2.A a 3.B ve ŠKODA AUTO Mladá Boleslav

V pondělí 27. listopadu 2023 navštívili studentky a studenti tříd 2. A  a 3. B v doprovodu svých třídních Ing. Jany Palečkové a Mgr. Jirky Pachnera akciovou společnost ŠKODA AUTO Mladá Boleslav.

Odjezd autobusem společnosti Acrislines byl naplánován v 7.15 hodin. Cesta Prahou byla poměrně průjezdná, na parkoviště zákaznického centra jsme dorazili v 9.20 hodin. Exkurze nám začínala v 10.30 hodin, proto se studenti odebrali do nákupního Bondy centra.

Před začátkem exkurze ve výrobním závodě všichni obdrželi návštěvnické žluté vesty a sluchátko s vysílačkou, aby slyšeli i ti, co byli vzadu. Paní průvodkyně se nám představily a přesunuli jsme se zpět do autobusu směr výrobní závod.

Nejprve jsme navštívili lisovnu, kde mohli všichni vidět náročnou fyzickou práci. Výklad paní průvodkyně byl velmi příjemný, názorný a obohacený vtipnými historkami. Po prohlídce jsme se vrátili do autobusu a přesunuli se do výrobní haly, konkrétně na montážní linku. Zde jsme se rozdělili na dvě skupiny, abychom se mohli lépe pohybovat po hale a neomezovali zaměstnance firmy. Názorně jsme viděli montáž jednotlivých částí a součástek do karoserie vozidel. Dozvěděli jsme se, že každé auto je vyrobeno pro konkrétního zákazníka, každé auto má svůj rodný list, jaký je průměrný plat zaměstnanců, kolik je v lisovně odpadu z nepoužitých částí, kolik má závod zaměstnanců, kdy mají zaměstnanci nárok na přestávku a celou řadu dalších informací. Viděli jsme, jak vypadá pásová výroba, jak musí být zaměstnanci v partě sehraní a musí umět všechny pozice v týmu (rotace práce). Průvodkyně nám velmi zajímavě popsaly veškeré činnosti na montážní lince.

Tady naše první část exkurze skončila. Autobus nás odvezl zpět na parkoviště a my se odebrali do Muzea Škoda Auto. Vrátili jsme zapůjčené vesty a sluchátka a začal výklad o historii závodu až po současnost. Mezitím jsme si prohlíželi vystavené exponáty, které jsou umístěny v celém přízemí Muzea i v dalších patrech. Prohlídka končila u virtuální reality. Třídní 3. B si vyzkoušel jízdu starou Prahou v historickém vozidle a ostatní jsme mohli sledovat na obrazovce, kudy projíždí. Kdo vyzkouší, je to opravdu zážitek. Tady naše exkurze skončila a nakonec, kdo chtěl, mohl si zakoupit upomínkové předměty ve firemním obchodě.

Cestou zpět každý odpočíval po příjemně stráveném dni.

Exkurzi do Škoda Auto Mladá Boleslav určitě doporučujeme ostatním studentům. V předmětu Ekonomika se probírá tematický celek Výrobní činnost a získané informace z této exkurze určitě pomohly k propojení teoretických znalostí. Velký dík patří oběma průvodkyním, které dokázaly nenucenou formou předat zajímavé informace.

A co na to studenti:

… zaujalo mě, jak těžké je pro řadového zaměstnance pozici získat a udržet si ji …

… zajímavá informace byla, že tam nepracuje moc žen …

… více mě zaujala exkurze na montážní lince, obdivuji všechny zaměstnance …

… celá exkurze byla velmi zajímavá …

… zaujala mě hlavně logistika, vidět průběh výroby byl úžasný …

… bavil mě výklad paní průvodkyně …

… líbilo se mi, jak všechno má svoje místo a každý ví, co má dělat …

… nejlepší byla stará auta v Muzeu …

… exkurze byla rozhodně obohacující …

 

Zapsali: Ing. Jana Palečková, Mgr. Jiří Pachner

Zážitkový den 2.A a 3.B ve ŠKODA AUTO Mladá Boleslav