OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Exkurze 2.B a 2.L do ŠKODA AUTO Mladá Boleslav

Dne 24. října 2023 se třídy 2.B a 2.L se svými třídními učitelkami Ing. Terezou Kamarýtovou a Ing. Janou Svobodovou vydaly na odbornou ekonomickou exkurzi do Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Sraz byl již v 8 hodin ráno, jelikož jsme před sebou měli dlouhou cestu skrz neprůjezdnou dálnici až do Mladé Boleslavi, ovšem cestu nám zpříjemnil fakt, že jsme měli objednanou vlastní autobusovou dopravu. Přestože jsme původně měli mít před začátkem prohlídky dostatek času, tak kvůli zácpám jsme na místo dorazili právě včas. Na naši velkou skupinu nám byly přiděleny 3 paní průvodkyně, které nám hned na začátku rozdaly sluchátka, vysílačky a žluté vesty. Sluchátka jsme využívali k poslechu zajímavých informací od paní průvodkyně, protože po celou dobu prohlídky byl ve výrobním závodě velký hluk.

Paní průvodkyně byla velice milá a nepatrnými vtípky se snažila obohatit svůj odborný výklad. Prohlídku jsme začali odjezdem v našem autobuse do výrobního závodu, konkrétně do lisovny, kde jsme se mohli podívat na náročnou práci, kterou by nikdo z nás nechtěl vykonávat, přestože tyto pozice nejsou tak špatně placené. Poté jsme opět nasedli do autobusu a přejeli na druhou stranu závodu, kde se uskutečňuje montáž vozidel. Zde se naše početná skupinka rozdělila na dvě party. Každá třída tak měla svou vlastní průvodkyni, abychom se v takto menším počtu mohli po závodu lépe pohybovat a nebránili v práci zaměstnancům závodu. Měli jsme možnost sledovat celý proces montáže a porovnat náplň práce na různých pracovních pozicích ve výrobním závodu.

Po skončení exkurze ve výrobním závodu jsme se odebrali do muzea, kde jsme nejprve navštívili depozitář se závodními vozidly. Poté jsme si prohlédli automobily a různé díly od historie až po dnešní moderní kousky. Žáci si mohli v muzeu vyzkoušet virtuální realitu nebo v dětském kroužku nakreslit různé modely automobilů. Po skončení prohlídky muzea jsme se odebrali zpět do Berouna a po náročném výletu většinou usnuli vyčerpáním v autobuse.

Exkurze do Škoda Auto byla velice zajímavá, především díky skvělému výkladu paní průvodkyně, ale také díky zajímavým informacím, které jsme se dozvěděli. Žáci se ovšem shodli, že na nižších pozicích ve výrobě by pracovat nechtěli, jelikož je to velice náročná a jednotvárná práce.

Zapsaly Ing. J. Svobodová a Ing. T. Kamarýtová

Exkurze 2.B a 2.L do ŠKODA AUTO Mladá Boleslav