OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Třída 4.L v ČNB podruhé, tentokrát o trhu, koloběhu ekonomiky a inflaci

V pátek 8. září 2023 se třída 4. L již podruhé vydala navštívit Českou národní banku.  Doprovázely nás třídní profesorka Mgr. Soňa Nekvindová a Ing. Lenka Jindráková.

Při první návštěvě v lednu 2023 naše třída získala přehled o vývoji platidel od dávných dob před naším letopočtem až do současnosti. Po kladných zážitcích při první exkurzi jsme měli vysoká očekávání od druhé návštěvy, ani tentokrát jsme nebyli zklamáni.

Po tradičním průchodu bezpečnostním rámem a odložení batohů a osobních věcí do očíslovaných skříněk jsme zhlédli krátké úvodní video a vydali se do expozice, kterou nás paní průvodkyně po celou dobu prováděla. Nejdříve jsme vyslechli výklad o historii České národní banky a české koruny. Překvapilo nás, že v roce 1919 jsme měli jen málo k tomu, abychom dnes platili českým frankem, sokolem nebo řepou. Dále jsme si připomněli koloběh ekonomiky s ČNB v jeho středu a vyslechli výklad o inflaci, a jak vzniká. Věnovali jsme se debatě o kladech a záporech přijetí eura za národní měnu. Vyzkoušeli jsme si, jaké to je být v pozici člena bankovní rady, včetně guvernéra ČNB. Také jsme se na chvíli stali lupiči a hledali jsme poschovávané peníze za obrazy, hodinami, pod podlahou, v knihách, atd. Na závěr jsme měli možnost ověřit si pravost našich vlastních bankovek.

Českou národní banku skutečně doporučujeme všem středním školám i jen s dílčím zaměřením na ekonomiku a finance i všem ostatním jedincům, kteří se chtějí dozvědět něco nového a užitečného k maturitě nebo jen pro rozšíření obecného přehledu.

 Žáci a žákyně třídy 4. L

Třída 4.L v ČNB podruhé, tentokrát o trhu, koloběhu ekonomiky a inflaci