OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Červnové výlety třídy 2.B

Procházka na Tetín

22. června se naše třída 2.B vydala na vlastivědnou vycházku na památný Tetín. Vyrazili jsme od školy hned v 8 hodin, už brzké ranní teploty evokovaly předzvěst teplého dne. Podél řeky Berounky jsme v pohodové náladě směřovali na Tetín, kde jsme měli od 9 hodin objednanou přednášku. Turisticky značenou cestu jsme si zkrátili přes Tetínský vodopád, který se nachází v závěru Tetínské rokle. Vodopád působí poměrně divoce a většina z nás ho zdolala s pomocí ocelového lana. Paní průvodkyně už na nás čekala před kostelem sv. Ludmily, kde pro nás měla připravený velmi zajímavý a poutavý výklad. Po prohlídce i kostela sv. Kateřiny jsme zamířili zpátky ke škole.

Výlet do Vídně

Původní plán výletu do Holandska se nám nepodařilo sice zrealizovat, ale ukázalo se, že v současné době není potřeba rozsáhlých a složitých příprav, stačil nám necelý měsíc před vlastní akcí. Bylo potřeba shodnout se jen na společném výletním cíli – a tím se stala Vídeň, termín byl jasný od 26.–28. června a jako doprovod s námi a paní třídní učitelkou jela skvělá Míša ze sekretariátu školy. Vlakem Regiojetu jsme dorazili ve 12 hod. na Hauptbahnhof  ve Vídni, po zakoupení 48hodinové síťové jízdenky jsme se metrem přesunuli do našeho hotelu, kde jsme nabrali sílu a po hodině jsme vyrazili obdivovat hlavní město Rakouska. Zamířili jsme přímo do centra k chrámu sv. Štěpána, který je po právu symbolem města Vídně, se svými 136 metry představuje nejvyšší kostel v celém Rakousku, naše další kroky vedly k císařské hrobce, která se nachází pod kapucínským kostelem a je místem odpočinku 149 Habsburků, pár metrů od ní se nachází slavná galerie Albertina. U budovy Vídeňské státní opery jsme si dali rozchod, abychom mohli ochutnat speciality Vídeňské kuchyně, jeden z nás zamířil přímo do fronty k legendárnímu hotelu Sachr, kde jinde ochutnat nejznámější dort než v místě, kde je jeho původní receptura. Tramvají, která projíždí po slavné ulici Ringstraße jsme se dopravili k architektonicky zajímavé stavbě Hundertwasserhausu.

V úterý na nás čekala nejstarší provozovaná zoologická zahrada na světě, koho nezlákaly pandy, vydal se na procházku zámeckým parkem Schönbrunnu a nenechal si ujít nádherný výhled na město z Glorietty. Metrem jsme se přesunuli na hlavní nádraží ve Vídni, ale ne k odjezdu! Odtud jsme se pěšky zamířili k baroknímu zámku Belveder. Obdivovat nejcennější sbírky Rakouska jsme pro nedostatek času nestihli, ale skupinovou fotku se nám udělat podařilo:) Nebylo by možné odjet z Vídně a vynechat okázalé a nádherné centrum moci celé bývalé Habsburské říše, kterým byl Hofburg, tento palác je i dávno po zániku monarchie, stále oficiálním sídlem hlavy rakouského státu. Před ním jsme si stihli ještě prohlédnout budovu Parlamentu, který prošel nedávno rozsáhlou rekonstrukcí.  Zakončit příjemně večer nelze než v zábavním parku Prátru. Středeční dopoledne patřilo nákupům na nejznámější a největší ulici k tomu určené – MariahilferStraße. A odpoledne nás čekala cesta opět „žlutým vlakem“ Regiojetu směr Praha hlavní nádraží a potom Beroun.

Všem patří poděkování za naprosto skvělý a vydařený výlet:)

Zapsala Ing. Angelika Hrbková

Červnové výlety třídy 2.B