OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Toulky 1.A krajem Karla Hynka Máchy

Třída 1. A ve dnech 26. – 29. června 2023 se svou třídní Ing. Janou Palečkovou a Mgr. Andreou Žáčkovou vyrazila v pondělí ranním vlakem směr „Máchovo jezero“.

Ubytování s polopenzí jsme měli zajištěno ve Starých Splavech, chatové osadě Jachta v jednoduchých, ale čistých chatičkách. Po příjezdu na vlakové nádraží jsme krásnou lesní cestou dorazili na místo a ubytovali se. Někteří si snědli řízečky z domova, někteří navštívili příjemné občerstvení, které patřilo majitelům ubytovacího zařízení. Pondělí se neslo ve vysokých teplotách, a tak jsme krásnou procházkou došli k Máchovu jezeru, kde jsme se do večeře koupali. Po večeři byl čas na sportování, hraní společenských her, popřípadě individuální zábava. Večerka byla nastavena každý den na 23.00 hodin.

V úterý hned po snídani jsme odešli již naší velmi známou lesní cestičkou na vlakové nádraží Staré Splavy, odkud jsme se přemístili do stanice Bezděz. Odtud jsme pěšky došli k hradu Bezděz. Bylo to hodně do kopce, ale všichni zvládli bez velké újmy. Prohlídky na hradě jsou individuální, ale než jsme se rozešli, jedna skupinka studentů měla krásné, předem připravené povídání o tomto hradě. Pak jsme navštívili restauraci Vyhlídka, kde jsme měli zamluvená místa na oběd – řízek s bramborovou kaší. Po obědě jsme si chvíli sedli na lavičky a další skupinka studentů všem vyprávěla o nedalekém hradu Houska. Třetí skupina měla zajímavosti z historie Máchova jezera a čtvrtá skupina nám poskytla zajímavé informace o Máchově stezce. Pak jsme se pěšky odebrali po druhé straně jezera zpět do naší chatové osady. Třináct kilometrů před námi vypadalo děsivě, ale všichni zdatně vydrželi a došli. Do večerky bylo opět hraní her a chatková zábava.

Ve středu po snídani jsme opět šli „naší“ lesní cestičkou do Starých Splavů, ale tentokrát jsme nechvátali na vlak, ale před námi byla zábava v podobě fotbal-golfu. Jedná se o spojení populárních sportů – fotbal, golf a minigolf. Museli jsme dojít přes obec Doksy Máchovou stezkou na louku, kde se tato atrakce odehrávala. Měli jsme možnost hrát jednotlivě nebo v týmech. Hra se opravdu podobala golfu, ale místo hole a golfového míčku jsme používali fotbalové míče a museli jsme se strefovat do jamek. Celkem bylo 9 drivů. Všichni jsme si to velmi užili. Po skončení jsme došli do obce Doksy, kde byl rozchod a v odpoledních hodinách jsme se stejnou cestou vrátili zpět do osady Jachta. Počasí na koupání nebylo, tak jsme si povídali – pátá a poslední skupina měla zajímavé vyprávění o zřízenině hradu Jestřebí. Po večeři byl opět čas na hraní her a sportování.

Ve čtvrtek po snídani jsme předali chatky a naposledy došli naší lesní cestičkou na nádraží, odkud jsme se s několika přestupy vrátili zpět do Berouna.

Školní výlet se povedl, našlapali jsme spoustu kilometrů (u někoho to byl životní výkon) a odnášíme si spoutu zážitků. Velmi hezké bylo vystoupení jednotlivých skupin před ostatními. Nikdo to nevzdal a připravil si pár vět na dané téma. Výletu se zúčastnilo 24 studentů (z celkového počtu 30).

Zapsala: Ing. Jana Palečková

Toulky 1.A krajem Karla Hynka Máchy