OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Zážitkové dopoledne třídy 1.A

Ve úterý 9. května 2023 navštívili studentky a studenti třídy 1. A v kompletním složení a v doprovodu třídní Ing. Jany Palečkové a Mgr. Tomáše Soukupa Letiště Praha v rámci odborné exkurze. Ve skupinách se dopravili autobusem nejprve na Zličín a následně dalším busem přímo k Terminálu 2, kde byl začátek prohlídky trasy 3.

Před 11.30 hodin si nás v návštěvnickém centru vyzvedl pan průvodce, kde nám u makety letiště řekl základní údaje o jednotlivých částech letiště. Zároveň zjišťoval, zda nemá někdo z nás u sebe zakázané předměty, popř. nadbytečné množství tekutin a gelů. Poté jsme se odebrali do letištní haly, kde jsme se dozvěděli praktické informace týkající se odletů. Pak nás čekala bezpečnostní kontrola zavazadel a nás samotných. Před vstupem do bezpečnostní brány jsme museli odložit svrchní oděv, pokrývku hlavy, opasky, hodinky a všechny předměty z kapes do boxu a prošli jsme celotělovým skenerem. Některým z nás byl proveden stěr z oblečení nebo pokožky, zda nepřišel do kontaktu s trhavinou. Všechno proběhlo „hladce“ a mohli jsme nastoupit do letištního autobusu, kde jsme postupně získali informace, co se děje na letištní ploše než letadlo odletí, co se děje po příletu. Byli jsme svědkem startu jednoho z největších letadel společnosti Lufthansa – Airbus 380 a  staršího typu letadla společnosti Delta Air Lines (přímý let do New Yorku). Byl to velký zážitek vidět poměrně zblízka start takových „kolosů“.

V poslední třetině nás čekalo Výcvikové středisko s prohlídkou exteriéru výcvikových zařízení. Zhlédli jsme unikátní prostředí, kde se školí piloti na simulátorech různých typů letadel, výcvikové zařízení pro palubní průvodčí a nouzové vybavení letadel. Zajímavá byla informace, že stát se pilotem civilních letadel je velmi nákladná záležitost. Mohli jsme nahlédnout i do kokpitu letadla Tupolev z roku 1974.

Tam naše exkurze byla zakončena a autobus nás přepravil zpět k Terminálu 2, kde na nás čekaly objednané balíčky se svačinkou a pitíčkem.

Postřehy studentů:

… zajímavá exkurze, mohli jsme vidět prostory, které nejsou jen tak přístupné veřejnosti …

… viděli jsme simulátor letadla, škoda že jen zvenku …

… možnost vidět prostory, kde se učí piloti a stevardi …

… škoda, že jsme neviděli více z vnitřních částí letadel …

… pan průvodce mluvil dost potichu, tím, že nás bylo hodně, tak jsme vzadu neslyšeli …

Doporučujeme ostatním třídám, možná zvolit jinou trasu, která by přinesla více zážitků.

Zapsala: Ing. Jana Palečková

Zážitkové dopoledne třídy 1.A