OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Klub mladého diváka ve školním roce 20222/23

Po nucené pauze se v tomto školním roce opět mohly pořádat divadelní představení pod záštitou Klubu mladých diváků. Zájem byl veliký, přihlásilo se 61 studentek a studentů (17 z ekonomických, 44 z pedagogických oborů), autobus jsme tak mohli naplnit bez problémů. Čekala na nás 4 představení, jejichž témata měla být co nejvíce pestrá.

První z nich – Nora (Domeček pro panenky) –, které studenti naleznou i v kánonu literatury k maturitní zkoušce, bohužel Divadlo pod Palmovkou v den konání zrušilo. Museli jsme tak s návštěvou divadla počkat až do ledna, kdy jsme konečně zahájili naši sezónu černou komedií Adamova jablka. Švandovo divadlo nezklamalo a domů jsme odjížděli více než spokojení.

Na druhý pokus jsme se v únoru dostali do Divadla pod Palmovkou. Studenti tak mohli spatřit (nejen maturitní) klasiku v moderním podání, které se však nevzdaluje originálnímu textu. Představení bylo pro diváky náročnější, ale umělecký zážitek si mohl odnést každý.

Naše nejdelší představení nás čekalo v Divadle na Vinohradech. Hned na začátku nás uchvátily krásné prostory divadla. Herecké výkony vše ještě umocnily. Vážné a náročné téma hry Je třeba zabít Sekala zanechalo v každém z nás hluboký dojem a nejen u studentů sklidilo zasloužený úspěch.

Poslední navštívené divadlo pro nás nebylo moc známé, ale Divadlo Bravo! si nás svou inscenací Konkurz okamžitě získalo. Doslova dechberoucí akrobatické kousky se střídaly jeden za druhým a velmi zdařile je rámovalo téma hry – konkurz do divadla. Studenti odjížděli nadšení a nám se tak podařil krásný závěr sezóny.

Jako organizátorka KMD na naší škole doufám, že i sezóny následující budou takto úspěšné. Nejen co se nabídky představení týče, ale i zájmu studentů. Pokud by se chtěl někdo připojit ke KMD i příští školní rok, neváhejte mě již nyní kontaktovat. Sezóna 2023/2024 na nás již čeká.

Mgr. Andrea Žáčková