OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Třídy 3. A a 3. L v letním sídle Karla Čapka

Dne 5. dubna 2023 se třídy 3. A a 3. L vydaly v doprovodu paní profesorky Vaculíkové a paní profesorky Nekvindové do vesnice Stará Huť, kde slavný český spisovatel Karel Čapek spolu se svým bratrem Josefem strávil část svého života v domě u rybníka Strž.

Letní sídlo Karla Čapka se nachází na odlehlém místě, uprostřed malebné středočeské krajiny. Zdejší přírodní okolí inspirovalo Karla Čapka k napsání mnoha jeho literárních děl. Často se věnoval pro novináře a spisovatele nezvyklým činnostem, například přistavoval svépomocí přístavby ke svému domu, zedničil, rád se věnoval pěstování kaktusů a zahradním pracím. Ve volném čase psal svá díla v pracovně, která se dochovala v původním stavu, a sedával u nedalekého rybníka při západu slunce. Jeho oddanost k zahradničení se mu však nevyplatila. V létě roku 1938 se nachladil při snaze obnovit zahradu po rozsáhlých povodních. Zemřel o půl roku později na zápal plic v Praze. Jeho žena Olga Scheinpflugová využívala sídla ještě 30 let po jeho smrti.

Ráno nás vyzvedl objednaný autobus na parkovišti před stadionem. Trasa ke Staré Huti vedla kolem dobříšského zámku. Ten jsme si mohli prohlédnout jen pohledem z okénka jedoucího autobusu. Přibližně po hodině jízdy náš autobus zastavil na parkovišti nedaleko za Starou Hutí. Nemeškali jsme a vydali se podél rybníka „domů k Čapkům“. Asi půl kilometrová cesta osvěžila naši mysl a probudila naše smysly. Stavba vypadala jako typické prvorepublikové sídlo. Vstoupit do objektu jsme mohli nedlouho po příchodu. Dřevěná okna a dveře, anglická zahrada … a my jsme se začali přenášet zpět v čase do 2. poloviny 30. let minulého století. Každá třída šla na jinou část programu. Třída 3. L nejprve zhlédla krátký dokument o Karlu Čapkovi, zatímco 3. A si prohlížela sídlo. Celá komentovaná prohlídka připomínala rychlé prožití celého Čapkova života.

Odcházeli jsme s dychtivým pocitem zjistit o Karlu Čapkovi a jeho životním díle a osudech co nejvíce. Určitě rádi navštívíme další ikonická místa Čapkova života. Jméno Karel Čapek v nás již nebude vzbuzovat hrůzu z maturitní zkoušky, ale naopak úctu k němu, jeho životním obtížím a jeho odkazu.

Žáci a žákyně třídy 3. A a 3. L

Třídy 3. A a 3. L v letním sídle Karla Čapka