OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Tomáš Hanák za katedrou

Je čtvrtek 4. listopadu 2022 dopoledne a k Obchodní akademii v Berouně míří herec, bývalý zastupitel, podnikatel a majitel restaurace Zastávka v Nižboru Tomáš Hanák. V aule v prvním patře školy již sedí nedočkaví žáci třídy 2. A a 2. L.

Přednáška Tomáše Hanáka začne vysvětlením, proč se úspěšný herec rozhodl založit si vlastní podnik, a jaké myšlenky ho přivedly k nápadu vybudovat na starém zapadlém nádraží malého městečka Nižbor originální a naprosto výjimečnou restauraci. Barvitým způsobem popisuje střet romantických představ s nepříjemnou realitou v podobě institucí, jejichž souhlas je nutný k podnikání, neochotných úředníků, a mnohdy i absencí prostého rozumu v celém systému. Přednáška pokračuje velice zábavným popisem běžného dne od otevření až do zavíracích hodin.

,,Pana Hanáka znám pouze z televize a osobních návštěv Zastávky, avšak spolupráce s ním byla velice příjemná. I přes nesmírné pracovní vytížení byl ochoten přijet do Berouna a velice zajímavě přednášet,“ zhodnotila přednášku Ing. Jana Šturcová. Dále dodává: ,,Pan Hanák je osoba z praxe, která dokáže předat studentům zkušenosti a rady, které se nedočtou v žádné učebnici.“

Z teoretických znalostí získaných v ekonomice žáci vědí, že bez jisté orientace v legislativě a manažerských schopností je podnikání nadmíru obtížné. Avšak i přes veškeré tyto dovednosti jsou to mnohdy právě maličkosti jako keramický podtácek, belgický kalamář, domácí trnková limonáda nebo nevtíravý hlas Franca Sinatry, které z podniku dělají oázu klidu a relaxace,“ jak uvedl její majitel.

Přednáška tak ukázala, že i seberomantičtější představy jsou uskutečnitelné, a motivovala mnohé studenty, pokud ne k úvahám o založení vlastního podniku, tak alespoň k návštěvě restaurace Zastávka Nižbor.

A jaký názor na přednášku mají žáci? Podle J. Kučerové a E. Tchobanian (2. L) „přednáška nám, budoucím ekonomům, poskytla jiný pohled na podnikání než ze školních lavic. Pan Hanák nám vyprávěl své osobní historky z restaurace, do kterých vložil své herecké nadání. Ve srovnání s přednáškou pana viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzského konané v březnu t. r., byla tato více uvolněnější a osobnější. Holt není Tomáš jako Tomáš.“

Tomáš Hanák za katedrou