OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Třída 4. L na návštěvě v České televizi na Kavčích horách

Třída 4.L se 25. října 2022 vypravila na jeden ze svých posledních společných výletů do České televize. Sešli se na Kavčích horách, kde ve vrátnici ČT podle občanských průkazů byla zkontrolována jejich totožnost, a pak se rozdělily na 2 skupiny, které si po hodině vyměnily trasy. Stejně jako běžné exkurze pro veřejnost začala 1. skupina ve zvlášť upraveném sále. Zde jim příjemná průvodkyně přiblížila historii České televize a promítla patnáctiminutový film o České televizi, v němž byla ukázána i pracoviště, která není možné běžně navštívit z důvodu rušení provozu či ochrany bezpečnosti. Ve filmu se též dozvěděli, že areál na Kavčích horách má 42 km chodeb a ukrývá na 150 tisíc filmových kostýmů. Poté si maturantky a maturanti mohli vyzkoušet práci s kamerou, sezení za moderátorským pultem, ale i paruky a klobouky. Následující cesta vedla kolem zmenšeného modelu všech budov na Kavčích horách a končila ve studiu, kde se právě natáčel další díl Kouzelné školky s Majdou a jejím kamarádem Františkem. Na cestě chodbami areálu České televize jsou instalovány vitríny, v nichž známé postavičky připomínají Večerníčky, či kreslené a loutkové pohádky, jež jsou k vidění na Déčku.

Cílem 2. trasy byla zpravodajská budova. Zde je zkušený průvodce pan Doležal zavedl do studia, odkud se pravidelně vysílá Studio 6 či Události. Zde jim vysvětlil, proč je důležitá svoboda a nezávislost České televize, jak se díky technickému pokroku mění práce redaktorů, kameramanů a techniků, ale ukázal i rizika internetu a sociálních sítí.  Následovala prohlídka dalších studií, ale i kanceláří, kde pracují desítky lidí různých profesí. Nezapomenutelným zážitkem bylo pár minut strávených v režii při živém vysílání odpoledních zpráv redaktorem Danielem Takáčem.

Po skončení prohlídky konstatovali všichni účastníci, že zásluhou zkušených pracovníků ČT, ale i díky atraktivnímu prostředí patří tato exkurze k nejlepším. Velké poděkování patří Patriku Pavlíčkovi, který tuto akci zajistil!

Třída 4. L na návštěvě v České televizi na Kavčích horách