OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Projekt třídy 3.A – FINANČNÍ GRAMOTNOST

Ve středu 15. června 2022 zorganizovala část studentů 3. A v rámci předmětu Ekonomický seminář projektové dopoledne zaměřené na rozvíjení finanční gramotnosti žáků základní školy. Vydali se do základní školy v Litni přednášet o financích šestým třídám. Tým našich lektorů měl toto složení – Bibiána Thomková, Valentýn Pylypets, Josef Pokorný, Denisa Pazderová, Patrície Višínová, Bára Bartůňková, Barbora Tomanová, Alžběta Hegenbartová, Simona Hořická, Nikola Tichá, Patrik Buben, Anna Medvid, Aneta Doubková. Pedagogický doprovod zajišťoval jejich třídní učitel Mgr. Tomáš Soukup.

Celému projektu předcházelo několik dnů příprav výkladové prezentace a pracovních listů, v nichž se studenti snažili  vymyslet seznámení malých posluchačů s financemi hravou formou. V aplikaci Kahoot připravili pro žáky otázky, v nichž mohli uplatnit své nově nasbírané vědomosti. Celou prezentací je provedli Bibiána Thomková, Josef Pokorný a Valentýn Pylypets. Děti se dozvěděly, co je hrubá mzda a její srážky, jaké má jejich domácnost výdaje a příjmy a jak je mohou ovlivnit. Žáčci také „nakoukli“ do světa investic, spoření a důkladně se poučili, jak rozeznat pravou bankovku od falzifikátu. Na konci projektového dne čekal na každého žáka diplom a sladká odměna.

Obě strany si společně strávené hodiny náležitě užily a organizátoři dostali velkou pochvalu od paní ředitelky školy s návrhem tuto akci příští rok zopakovat.

Zapsala Ing. Jana Palečková

Projekt třídy 3.A – FINANČNÍ GRAMOTNOST